B42D437F2598A0C49491AF2E2E91251B

Епископ Поликарп благослови сръбски ултрамаратонец, бягащ за благородна кауза

На 16 юни Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит, посрещна в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ ултрамаратонеца и хуманитарист от Лозница Александър Киканович.

Сръбският спортист прави пробег от 563 километра от Крупня до София заради благородна кауза – подпомагане набирането на средства за лечението на малкия Коста Лешевич от Лазаревац. Тригодишното момченце е с мозъчно увреждане вследствие на преболедувана коронавирусна инфекция и се нуждае от финансова подкрепа, за да бъде оперирано в Германия.

В съгласие със Сръбското посолство в София, основната цел на ултрамаратона в България е поклонението в столичния катадрален храм „Св. вмчца Неделя“, където се покоят мощите на светия сръбски крал Стефан Милутин.

С пристигането на спортиста пред храма, посланикът го поздрави за участието му в милосърдната кауза и веднага изпрати благотворителен СМС, като даде пример за участие в благородното начинание.

Епископ Поликарп и духовенството при катедралния столичен храм, во главе с председателя ставрофорен иконом Николай Георгиев, посрещнаха Александър Киканович и сръбския посланик в България д-р Желко Йович в храма, известен в миналото като „Свети Крал“, и ги приветства от името на Българския патриарх. 

Дипломатът и ултрамаратонецът се поклониха на мощите на светия Крал и на донесената от Софийска митрополия частица от мощите на свети Сава. Владиката поздрави спортиста за това, че подкрепя слабите и немощни наши най-малки братя и пожела: „Да бъде начало за добър край!“

За своето включване в каузата Александър Киканович разказва: „Влязох в сайта на фондация „Бъди човечен“ и щом видях снимката на Коста, реших да се включа. Всеки ден минавам по 40 км, стигам за два дни и не ми е трудно“ – споделя той. Ултрамаратонецът бяга от пет години, за да помага на болни деца и досега е пробягал около 5000 километра, като е събрал повече от 140 000 евро. 

Текст и снимки: Весела Игнатова

Tags: No tags

Comments are closed.