Aleksandar Kikanovic do Hilandara

TRČAO DO OSTROGA, ALI I DO HILANDARA! Evo zašto se Aleksandar iz Loznice daje u ove izazove – razlog je za DIVLJENJE!

Nagrada “Dobrinka Biba Mirković – Lozničanin za ponos” ove godine dodeljena je Aleksandru Kikanoviću, maratoncu i humanisti iz Loznice na prigodnoj svečanosti u etno-selu ‘’Sunčana reka’’ u Gornjoj Koviljači.

Prilikom uručenja nagrade, povelje i 120.000 dinara, rečeno je da je Aleksandar Kikanović prošle godine trčao do Ostroga kako bi prikupio pomoć za devojčicu Dariju Petrović, a od maja do jula ove do Manastira Hilandara za lečenje trogodišnjeg dečaka Nikole Stakića, iz Mačvanskog Prnjavora, kome je potrebno 50.000 evra i uspeo je u obe misije.

U konkurenciji su bili Lozničani, bez obzira gde žive, koji su ostvarili “velike domete u oblastima javnog, društvenog života, umetnosti, nauke, kulture, sporta, duhovnosti i privrede, čime su ostavili veliki trag i dali dopris svojoj zemlji i rodu, a, istovremeno, na najbolji način, promovisali Loznicu i Jadar, Vukov zavičaj”.

Ove godine bila su 53 kandidata, a sedmočlani žiri odlučio je da nagradu dobije Kikanović koji je rekao da će mu ona biti podstrek da nastavi svoj humanitarni rad.

On planira da od 22. februara trči od Loznice do Moskve u koju želi da stigne 9. maja na Dan pobede nad fašizmom. Trčaće oko 2.300 kilometara i planira, ako postigne dogovor, da ovoga puta trči za Institut za majku i dete iz Beograda kako bi se sakupio novac da u toj ustanovi budu stvoreni što bolji uslovi za lečenje dece.

Njemu je u ume vladike šabačkog Lavrentija knjigu “Prolog Ohridski” vladike Nikolaja Velimirovića, poklonio Ljubomir Ranković, glavni urednik “Glasa Crkve”.

Prošle godine su ovu nagradu ustanovili vlasnici “Sunčane reke” Zoran Mirković i njegova nedavno preminula supruga Dobrinka Biba Mirković, a prvi dobitnik je kompozitor, akademik profesor dr Svetislav Sveta Božić, rođeni Lozničanin.Članak preuzet sa Kurir.rs/T.I.

Tags: No tags

Comments are closed.