b92-clanak-2021

Trka za Boška: Trčao 13 sati da skrene pažnju na slučaj dečaka kome treba najskuplji lek na svetu

Humanitarac i ultramaratonac Aleksandar Kikanović Kikan pretrčao je 125 kilometara kako bi skrenuo pažnju javnosti na slučaj sedmomesečne bebe Boška Guglete.

Mališan se bori za život, a za njegovo lečenje je potrebno prikupiti ukupno dva i po miliona evra, a potreban mu je i najskuplji lek na svetu. Kikan je trčao, jer malom Bošku ponestaje vremena.

Nakon 13 sati nadljudskih napora po tropskom vremenu, uz prijatelja na biciklu Predraga Petkovića, kao i Boškovog tatu koji im se priključio na poslednja dva kilometra, Kikan je u predvečerje stigao ispred Dečije bolnice u Novom Sadu, gde je Boško na respiratoru već nedeljama i gde bije bitku sa spinalnom mišićnom atrofijom, bolešću zbog koje je svaki njegov udah epska borba.

“Možda se i videlo po mom licu, sekund mi je falio da zaplačem, ali znam zašto sam ovde i zašto sam trčao. Siguran sam da sam privukao pažnju mojih Lozničana i ljudi u Srbiji i tu pažnju uvek preusmerim za bolesno dete za koje trčim”, kaže za Prvu TV Aleksandar Kikanović, humanitarac i ultramaratonac.

Istrčao je Kikan na hiljade kilometara za bolesnu decu, pa ne čudi što ga ispred bolnice u kojoj leži malo Boško, dočekuju kao člana porodice.

“Došli smo da podržimo Aleksandra Kikanovića zato što je on trčao i za moje dete koje je obolelo od cerebralne paralize i prosto znamo šta to znači i Boškovim roditeljima i Bošku”, kaže Dragana Barušić, majka devojčice obolele od cerebralne paralize.

Najnovije Kikanove žuljeve izvidaće svi oni koje se uključe u akciju i pomognu malom heroju Bošku. To je najlakše učiniti slanjem sms poruke sadržaja 1032 na broj 3030, a na sajtu Fondacije Budi human i GoFundMe istaknuti su računi na koje se mogu uplatiti sredstva.

Boško je dobio termin u Budimpešti polovinom septembra, ali novac mora biti uplaćen toj klinici tri nedelje ranije. Vremena ponestaje.

“Boško je loše, već sedam nedelja je u bolnici i jako je važno da novac prikupimo za lek do 20. avgusta, kako bismo uplatili sredstva bolnici u Budimpešti i kako ne bismo izgubili termin u septembru. Potrebno je da prikupimo još 750 hiljada evra”, kaže Janko Gugleta, Boškov otac.

Mali heroj ulaže svoje krajnje napore da izdrži do genske terapije koja košta čitavo bogatstvo.

Samo uz podršku čitave Srbije, novac će moći da se skupi, a Boško ne sme da izgubi, niti da odustane, kao što ni Kikan i Peđa nisu ustuknuli sve od Loznice, preko Šapca, Rume i Fruške gore.

 

Članak preuzet sa B92

Tags: No tags

Comments are closed.